A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

Natúr szappan - Serafim Szappan

Hogy lehet egy szappan natúr?

Számomra a natúr termék azt jelenti, hogy hagyományos és jól ismert alapanyagokból áll. Az összetevőkről régre visszanyúló tapasztalattal és alapos ismeretekkel rendelkezünk, veszélytelenségüket a mai tudásunk is alátámasztja. A natúr szappan készítéséhez használt alapanyagok ilyenek. Az étkezési olajokat és zsírokat, az illóolajokat, az ásványi színezékeket és gyógynövényeket több száz éve használjuk, és hatásukat,valamint összetételüket jól ismerjük. A szappannal is hasonló a helyzet, évezredek óta használjuk.

 

Serafim Levendulás Shea vajas szappan

 

Serafim, ami megérint!

A Serafim története 2007-ben kezdődik. Vegyészként, technológia fejlesztőként nap, mint nap veszélyes anyagokkal dolgoztam. Arra nem gondoltam, hogy ezek számomra is veszélyesek lehetnek.

Kíváncsiságból készítettem néhány vegyszermentes szappant, amit barátaim is kipróbáltak. Többen allergiásak és ekcémásak voltak és azt mondták, hogy ezek a szappanok nem okoztak náluk problémát.

Ekkor kezdtem utánanézni, hogy miből is állnak a hétköznapi kozmetikumok. Sok meglepetés ért.

A kozmetikai összetevők között sok olyan alapanyaggal találkoztam, amelyekkel korábban én is dolgoztam, mikor vegyipari termékeket fejlesztettem. Arra is figyelmes lettem, hogy a szépségipar sok olyan vegyületet használ, amely kiváltható lenne kevésbe veszélyes komponensekkel. Úgy éreztem, hogy az egyszerű és egészséges kozmetikumokra valóban szükség van. Tovább készítettem tehát a natúr szappanokat barátaim számára és  saját használatra.

Végül 2013-ban létrehoztam a Serafim márkanevet és egyben új termékekkel is bővítettem a palettát. Megszülettek a gyógynövényes krémek és az ajakbalzsam. 

 

Serafim Narancs Levendula szappan

 

A Serafim termékekről

A legnagyobb hangsúlyt a legjobb natúr alapanyagok kiválasztására és a szappanok receptjeinek kidolgozására és tesztelésére helyezem. Fontosnak tartom, hogy olyan termékeket gyártok, amelyeknél nem kell kompromisszumokat kötnöm. A termékeim nem tartalmaznak szintetikus parfümöket és színezékeket. Ezek okozzák ugyanis az allergiák döntő többségét. A Serafim kézműves termékek csomagolása hulladékszegény.

 

Miért a hagyományos szappan a legjobb?

Sok érvet hallottam már a szappanok mellett és ellen. Van aki azt mondja, hogy ez a megoldás minden bőrproblémára. Eltünteti a narancsbőrt és jobban hidratál, mint egy tápláló arckrém. Mások úgy gondolják, hogy a hagyományos szappanok pH-ja magas, szárítanak és nem higiénikusak. Az biztosan közös tapasztalatunk, hogy a bőrproblémák, allergiák léteznek, és hogy ezek száma nem csökken, hanem manapság inkább emelkedik. Olyan gyakori problémává vált, hogy ismerőseid között is nagy valószínűséggel találkozol vele. Talán magad is küzdesz allergiával vagy ekcémával.

Mi tapasztalsz, ha folyékony szappant használsz? Gyakran érezheted, hogy erősen habzanak, már túlzottan is, de mégis sikamlós marad a bőröd a fürdést vagy tusolást követően. Ez azt jelenti, hogy nem tudod a szappant teljesen lemosni a magadról. A lemoshatatlan anyagok többnyire szilikon vegyületek. A folyékony szappanban mesterséges habzó anyagok vannak, amik többnyire irritáló tulajdonságúak, viszketést  és a bőr kiszáradását okozzák. Rendszerint tartalmaznak mesterséges állagjavító polimereket, allergiát kiváltó parfümöket és színezékeket.

A natúr szappanok is kiváló tisztítószerek, amelyeknek több ezer éves a múltja. A szappanok a hagyományos módon, de modern eszközökkel és tisztább alapanyagokból készülnek. Ha ezekkel fürdesz, akkor a mosakodás után teljesen le tudod magadról öblíteni a szappant. Így nem maradnak baktériumok sem a bőrön. Enyhén lúgosak, de a bőr kémhatása hamar visszaáll az eredeti szintre. Nem tisztítanak túlzottan és nem oldják ki a bőr építőkövei közül a természetes faggyút. Sőt hozzájárulnak a bőr hidratálásához, mert a natúr szappanok glicerint, tiszta natúr állapotú olajokat és vajakat is tartalmaznak. A fürdés után nem fogsz viszketést és bőrhúzódást érezni, amit azonnal testápolóval kell enyhítened.

 

Miért tisztít jól a szappanos víz?

Mosakodáshoz a víz is sok esetben elég, mert sok piszok jól oldódik benne. Ez azt jelenti, hogy a víz hidrogén kötésekkel összekapcsolódik a kosszal, és ez elég erős ahhoz, hogy a szennyeződést a vízmolekulák leszakítsák a felületről. A "zsírszerű" anyagok gyenge, de nagyon sok kölcsönhatással kapaszkodnak a bőrhöz, mert maga a bőr is hasonló kémiai felépítésű. Úgy képzelhetjük el ezt az odatapadást, mint egy tépőzárat.  A zsíros (apoláris) anyagok eltávolításához már sokkal jobb, ha van a vízben egy kis szappan. A vízben lévő "szappanmolekulák" (a zsírsavak sói) jól oldódnak mind vizes, mind pedig olajos közegben. A bőrön a zsíros, vízzel le nem mosható szennyeződéseken bevonatot képeznek, és a víz ezen a bevonaton keresztül ragadja meg a koszt. Amikor vízzel leöblítjük a bőrt, mind a szappant, mind koszt is le tudjuk mosni.

 

A szappanos kézmosás fertőtlenít is!

A baktériumok és sok vírus - mint például a koronavírus -, felülete apoláris tulajdonságú, mert zsírszerű lipidburokkal rendelkeznek. Hasonló tulajdonságú felületeken, mint a bőr, fa vagy textilek nagyon jól megtapadnak. Bármilyen veszélyesek is lehetnek, eltávolításukra a hagyományos szappanos víz a legmegfelelőbb.  A szappan a vírust, mint egy bőrre rátapadt zsíros jellegű szennyeződést feloldja, és annak szerkezetét is megbontja.  A vírus feloldott darabjai vízben oldhatóvá válnak és lemoshatók lesznek. Mivel a bőr barázdált és tagolt felszínű, ezért fontos, hogy a kézmosás elég hosszan tartson, kb. 20 másodpercig, hogy minden felületet meg tudjon tisztítani.

 

3 egyszerű tanács, hogy megszabadulj a bőrproblémáktól!


- Válassz az egyszerűbb termékek közül! 

Kerüld a káros összetevőket! Egyszer szánd rá az időt, és olvasd el az otthoni tusfürdő vagy sampon hátoldalán az összetételt. Nem azért ajánlom, hogy vegyésszé képezd magad, csupán azért, hogy csodálkozz el, mint egykor én tettem. Miért áll egy sampon több, mint 50 összetevőből? Ne vásárolj olyan termékeket, ahol a címkén az alábbi szavakat találod: parfume, fragrance, paraffine, parabene, triklozán, "PEG"!

- Vásárolj kézműves terméket! 

Nem tudjuk minden termék összetételét átbogarászni és az összes felsorolt alapanyagnak utánanézni. Azt viszont megteheted, hogy olyan megbízható gyártót választasz, aki nem nagyüzemi módon, vegyszerekkel készíti a terméket. Válassz olyan gyártót a környezetedből, akit akár személyesen is ismersz!
 

-  Ha érzékeny a bőröd, válassz illatmentes vagy natúr illatú terméket!

A nagyon erősen illatos és színes termékek gyakran tartalmaznak allergén összetevőket. A parfümök és a színezékek okozzák a hétköznapi bőrallergiák döntő hányadát. Az illatmentes Serafimokat itt találod!

Vásárolj natúr szappant online a webáruházunkban és mi minden termékünkre 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállalunk! A Serafim termékeket jó szívvel tudom ajánlani. Remélem téged is megérintenek!

 

Üdvözlettel, Csorba Csaba

 

Serafim szappan