A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

Ásványi olajok a kozmetikumokban

Ha egy kozmetikum összetételében a lentebb pirossal kiemelt szavakat találod, az azt jelenti, hogy ásványi olajat tartalmaz. Az ilyen olajok tisztított, színtelen, szagtalan folyadékok, a petróleum gyártás és a kőolaj feldogozás melléktermékei. Gyakran használt szépség- és élelmiszeripari alapanyagok, de sok más hétköznapi termékben is előfordulnak.

 Cera Microcri­stallina, Ozokerite, Paraffin, Paraf­finum Liquidum, Petrolatum 

Miért teszik az ásványi olajat kozmetikumokba?

Napjainkig a kozmetikumokba azért kerül, mert

  • hidratálónak tartják (nem engedi kiszáradni a bőrt),
  • filmképző anyag,
  • nem irritáló,
  • mai ismereteink szerint nem allergén,
  • állandó minőségben előállítható
  • és olcsó alapanyag.

Mi hát akkor a baj az ásványi olajjal?

Miért kerül a natúr és kézműves termékek mellett a szégyenpadra?

Két alapvető oka is van.

Egyrészt az ásványi olajok döntő részét adó telített szénhidrogének (MOSH*) ijesztő módon felhalmozódnak a szervezet szöveteiben (1). Elsősorban a lépben, a májban és a nyirokrendszerben, élettani hatásaik viszont még nem tisztázottak. A nagy kozmetikai óriások végeztek által végzett korábbi vizsgálati eredmények szerint nem szívódik fel a bőrön keresztül.  Egy friss svájci vizsgálat azonban arra enged következtetni, hogy a bőrön keresztül is felszívódhatnak. Szoptatós anyukák által használt krémek ásványi olaj tartalma kimutatható volt az anyatejben!

Másrészt a legmodernebb, az élelmiszerek esetében használt vizsgálati eljárások bevezetésével egy még komolyabb probléma került felszínre. Mégpedig az, hogy még az ásványi olajok gyógyszerkönyvi minősége sem elegendően tiszta! Szennyezésként aromás szénhidrogéneket is tartalmaznak (MOAH**), amelyek között lehetnek ún. poliaromás szénhidrogének (PAH***) is. A toxikológiai szakemberek  konszenzusa szerint pedig ezek a vegyületek rákkeltő anyagok.

Az ártalmatlannak vélt ásványi olajok elterjedt használata oda vezetett, hogy a szennyezésként - valójában természetes összetevőként - bennük lévő aromás vegyületek már bekerültek az élelmiszerláncba is. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) potenciálisan aggasztónak nevezte az aromás szénhidrogének jelenlétét az élelmiszerekben. De hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy a "tiszta" ásványi olajokat lehet élelmiszerben adalékokként használni. Vagy például a nyomtatókban használt tinta oldószerként ásványi olajokat tartalmaz. Az újrahasznosított csomagolóanyagokban ez feldúsul. Ezeket azonban élelmiszerek csomagolására is használjuk. Mindez azt eredményezi, hogy közvetve vagy direkt módon érintkeznek az élelmiszerekkel.

Friss vizsgálati eredmények

A német Stiftung Warentest (2) 2015-ben 25 krémet, ajakápolót, testápolót és vazelint vizsgált meg. Az ásványi olajokat tartalmazó valamennyi termék tartalmazott kisebb nagyobb mértékben aromás vegyületeket. Volt olyan termék, egy vazelin, amelyben 15.000-szer annyi aromás szénhidrogén volt, mint amennyi az élelmiszerekben megengedett. 2017-ben az ajakápolók körében végzett ismételt vizsgálat tanulsága szerint minden második termékben még mindig vannak "kritikus" anyagok.

Az ajakbalzsamokra különösen szeretném a figyelmedet felhívni! Hogy a bőrön az ásványi olaj felszívódik-e vagy sem, még vitatkoznak a szakemberek. Amit azonban az ajkaidra kensz, az már biztosan be fog jutni a szervezetedbe és sokáig együtt fogtok élni! 

A "jó fiúk", akikben megbízhatsz


 Beeswax,  Simmondsia Chinensis Seed Oil 
 
A szintetikus viaszok helyett használhatunk méhviaszt vagy jojoba olajat, ami egy folyékony viasz.

 Olea Europaea Fruit Oil,  Cocos Nucifera Oil, Theobroma Cacao Seed Butter, Butyrospermium Parkii Butter  
Az ásványi olajok helyett pedig választhatunk természetes növényi olajokat és értékes vajakat, mint pl. olívaolaj és kókuszolaj, shea és kakaóvaj.

 

Végezetül egy furcsa jó fiú: Ichtiol avagy gyógyászati kátrány


 Ichthammol (Ichtyol) 
 /  Icasol (Ichtyol - Pale) 

A gyógyászati kátrányt gyulladásos bőrproblémák és hajkorpa kezelésére használják 10-50% koncentrációban. Gyulladáscsökkentő antibakteriális és gombaölő hatását sok tanulmány igazolja. (3)

Az ichtiolt magas kén-tartalmú (tiofén) olajpalából készítik, amely egy természetes, magas szerves anyag tartalmú természetes kőzet, más néven égő pala. Ha hevítik, akkor keletkezik belőle egy kőolajhoz hasonló folyadék: a palaolaj. Ebből készítik az ichtiolt úgy, hogy vízoldhatóvá teszik kénsavval és semlegesítik. Az eredete nem biztató, ahogy illata sem a legkívánatosabb, jellegzetes bitumenszag.

Mégis az ichtiol vízoldhatósága miatt, az ásványi olajokkal ellentétben, nem halmozódik fel a szervezetben.  Attól függően azonban, hogy milyen hogy a milyen gyártási hőmérsékleten készítik, megkülönböztethetünk világos (pale) és sötét változatot. Az utóbbi sötét, magasabb hőmérsékleten gyártott változat tartalmaz PAH vegyületeket is, de a vizsgálati eredmények szerint nem veszélyes mértékben.

Kinában ichthammol néven növényi olajból készített változatot gyártanak. Ezt hamisítványnak tekinthetjük.

 

Összefoglalva

Az ásványi olajok feldúsulnak az emberi szövetekben és potenciálisan rákkeltő anyagokat (PAH) tartalmaznak. Kerüljük az olyan kozmetikumokat, amelyek ásványi olajat tartalmaznak! Válasszunk natúr krémeket, ajakbalzsamokat, masszázsolajokat és főként babaolajokat! 


 


Források:

(1) IFP
(2) Stiftung Warentest 
(3) Ichtyol Gesellshaft, Seefeld

 

Szakkifejezések (csak erős idegzetűeknek!)

MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) - ásványi olaj telített szénhidrogének *
MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) - ásványi olaj aromás szénhidrogének ** 
PAH (Policyclic Aromatic Hydrocarbons) - policiklusos aromás szénhidrogének ***

Tartalomhoz tartozó címkék: ásványi olaj natúr kozmetikumok