A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

Illóolajok használata a szaunában

Hogyan legyél a saját szaunamestered?

 

Ha még nem vagy gyakorlott szaunába járó és kíváncsian részt veszel egy szauna szeánszon, talán csodálkozva látod, hogy illóolajokat is használnak a szaunázás alatt. A szaunamester illóolajokat is csepegtet a felöntéshez használt vízzel telt fadézsába, és az illatos vizet önti rá a forró kövekre. Mond néhány szót a használt illatról vagy illatkeverékről, és a felszálló gőzt egy törölközőt pörgetve vagy legyezve vele szétoszlatja a helyiségben. Az illatos párás gőz kiegészíti a szaunázás jótékony hatásait.

A blogbejegyzés arról szól, hogy miért és hogyan használjunk illóolajokat a szaunában.

 

Relaxáló lány a szaunában

 

A hagyományos finn szauna

A skandináv országokban élők számára elképzelhetetlen lenne az élet rendszeres szauna nélkül. Nem csak télen veszik hasznát, hogy legalább egy kis időre átmelegedjenek, hanem nyáron is gyakran használják felfrissülésre. A hagyományos finn szaunában alkalmazott 80-110 Celsius fokos hőmérsékletet nagy terméskövek hevítésével érik el. Erre vizet öntenek, ami gyorsan elpárolog. Olyan fontos családi rituálé ez számukra, hogy a finnek a szaunában elpárolgó vízgőznek külön nevet is adtak: ’löyly’, aminek magyar jelentése lélegzet, lélek.

 

A szaunába illő illóolajok

A tradicionális szauna is illatos volt. Az elégetett fából vagy a helyiség faburkolatából párologtak ki az illóolajok. Ezért a modern szaunákban is a fákból és a gyógynövényekből nyert illatok illenek a legjobban. A rozmaring, a borsmenta és az eukaliptusz illóolaj hűs illata mintha kifejezetten a szaunázáshoz lett volna kitalálva.  Kedveltek továbbá még a citrusos illatok, az édesnarancs, a citrom, a bergamott és az indiai citromfű is.

Az illóolajok stimulálják a légzést, és a bőrről elpárologva hűsítőleg hatnak. Nagyon fontos azonban, hogy tiszta illóolajokat használjunk, mert azok közvetlenül lecsapódnak a bőrünkre, és be is lélegezzük őket.

 

Hogyan használjuk az illóolajokat?

A szaunában a forró kövekre öntött vízbe vagy egy a pad alatt elhelyezett vizes edénybe tehetünk néhány csepp illóolajat, amely majd átjárja és betölti a légteret. A felöntő vízben 5-7 csepp elegendő belőlük. Használatukat nem szabad túlzásba vinni. Ha csak enyhe illathatást szeretnénk elérni, akkor a törölközőnkre is tehetünk néhány csepp olajat. A melegben onnan is kissé párologni fog, és másokat sem zavarunk vele.

 

A szauna jótékony hatása

A szaunázás erősíti a test védekező rendszerét, edzi a szív- és érrendszert, a vegetatív idegrendszert, és stimulálja az anyagcsere folyamatokat. Azonban a melegben töltött idő nem csak ellazítja, de egyben meg is terheli a szervezetet. Érdemes ezért közvetlenül a szaunázás utáni időt szintén legalább 15 perc pihenéssel, nyugodtan tölteni, hogy az összes keringési és anyagcsere folyamat visszatérhessen a nyugalmi állapotba. A felnőtteknek a szaunázást 15 perc után ajánlatos befejezni. A bent töltött idő után jöhet egy séta a hűvösebb levegőn vagy egy hideg vizes leöntés. 

Tartalomhoz tartozó címkék: bio illóolajok tiszta illóolaj