A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

Mik a szappanok és hogyan tisztítanak?


Mi is a szappan?

Ha növényi olajokat vagy állati zsiradékokat erősen lúgos vizes oldattal keverünk össze, akkor szappant kapunk. A kémiában a zsírsav sóját nevezzük szappannak. A szappan mellett keletkezik még glicerin is, amit ipari gyártás során többnyire kinyernek, és mint alapanyagot értékesítenek. A kézműves szappanokat azért nevezik glicerin szappannak is, mert azokból a glicerint nem távolítják el, és így kifejtheti a bőrre jótékony hidratáló hatását. Sokféle zsír és olaj használható fel szappan készítéséhez.

A szappanok azért tisztítanak, mert a "szappanmolekulák" (a zsírsavak sói) jól oldódnak mind vizes, mind pedig olajos közegben. A bőrön a zsíros, vízzel le nem mosható szennyeződéseket feloldják, de amikor bő vízzel leöblítjük a bőrt, mind a szappant, mind koszt is le tudjuk mosni.

 

Kézműves szappan levendulával

Fotó: Freepik.com

 

 

Biztonságos-e a szappan?

Sokan azért nem használnak szilárd szappant, mert attól tartanak, hogy a szappanok nedves felületén sok élősködő baktérium található. A szappanok felületén valóban kimutatható a baktériumok jelenléte, azonban a mosakodást követő alapos öblítés után nem marad kimutatható kórokozó a bőrön. A Journal Epidemiology and Infection 1988-as cikke szerint, amire a New York Times hívta fel a figyelmet, ezt vizsgálva azt tapasztalta, hogy egy sokszorosan baktériumokkal szennyezett szappant használva sem marad kimutatható szennyezés a kézen. A tömbszappanok hétköznapi használata tehát biztonságos.

 

Fertőtlenítő szappanos kézmosás

A baktériumok és sok vírus - mint például a koronavírus -, felülete apoláris tulajdonságú, mert zsírszerű lipidburokkal rendelkeznek. Hasonló tulajdonságú felületeken, mint a bőr, fa vagy textilek nagyon jól megtapadnak. Bármilyen veszélyesek is lehetnek, eltávolításukra a hagyományos szappanos víz a legmegfelelőbb.  A szappan a vírust, mint egy bőrre rátapadt zsíros jellegű szennyeződést feloldja, és annak szerkezetét is megbontja. A vírus feloldott darabjai vízben oldhatóvá válnak és lemoshatók lesznek. Mivel a bőr barázdált és tagolt felszínű, ezért fontos, hogy a kézmosás elég hosszan tartson, kb. 20 másodpercig, hogy minden felületet meg tudjon tisztítani.

 

Mi a helyzet a folyékony szappanokkal?

A boltokban ma kapható folyékony szappanok már nem a klasszikus értelemben vett szappanok. Sok mesterséges összetevőből állnak. Egyszer érdemes megnézni az apró betűt a csomagoláson. A mesterséges szappanok, amelyek a habzásért és a tisztításért felelősek jobban szárítják a bőrt, mert sokkal jobban habzanak, mint a hagyományos társaik. Gyakran irritálnak és allergizálnak is.

A folyékony szappanok eldobható műanyag csomagolásban kaphatók. A tömbszappanok ellenben papírba csomagolva vásárolhatók meg. A hagyományos szappan használatával kevésbé terheled a környezetet.

 

A szappan története

Az első írásos források is beszámolnak már szappan jellegű anyagok készítéséről. Sumér agyagtáblák őrzik annak emlékét, hogy fahamu és olajok keverékét hevítve, gyapjú kezeléséhez használható anyagot állítanak elő. Egyiptomban is készítettek hasonló, szappannak nevezhető anyagot, amit gyapjú fonásához és gyógyszerként is felhasználtak.

Az ókorban szappan készítéséhez állati zsírokat és növényi olajokat, pl. olíva olajat, ciprus olajat, szezámolajat használtak. A zsiradékok mellett szükség volt valamilyen lúgos anyagra is. A lúg forrása többnyire növényi részek elégetésével kapott hamu volt, ami vagy fahamu vagy valamilyen helyben honos növény hamuja volt. Használtak még oltott meszet vagy mosószódát is.  Ahányféle hamut, ahányféle olajat használtak fel, annyiféle eljárással és annyiféle minőségben készült. A szappant tisztításra, mosásra és tisztálkodásra is használták.

A rómaiak például nem is használták a kezdetleges durva szappanokat fürdésre, amíg nem találkoztak a gallok által készített finomabb faggyú alapú szappanokkal. A latin szappan szó, sapo, is feltehetően germán eredetű, és rokon a latin sebum: „faggyú” szóval. Előtte a tisztálkodás kedvelt formája az olajjal történő bedörzsölés volt, majd az izzadság, az olaj és a kosz keverékének lekaparása a bőrről egy erre alkalmas eszközzel, mielőtt fürdőt vettek volna.

A középkori Európában a szappankészítés központjai Itáliában és Spanyolországban voltak, és egészen a 9. századig állati zsiradékból készítették az általában kellemetlen szagú termékeket. A szappan abban a formában ahogyan ma ismerjük, a Közel-Keletről az iszlám világból érkezett hozzánk. A szappan itt főként növényi olajokból illetve alkáliából ("al-qali", hamu) készült. A 13. századra a gyártás iparosodott formában Damaszkuszban, Nablusban és Aleppóban történt, ahonnan az iszlám országokat és Európát is ellátták jó minőségű, kellemes illatú szappannal. A 15. században alakultak csak ki a keresztény világ gyártási központjai Antwerpenben, Nápolyban, Velencében és Kasztíliában.

 

Serafim szappanok

A kézműves szappanjaink kókusz-, olíva-, ricinus-, argán-, mandula- és napraforgóolaj, tiszta illóolajok, bio gyógynövények valamint shea-, kakaóvaj hozzáadásával készülnek. Kínálatunkban találsz szappant hajmosásához, kézmosáshoz, száraz, érzékeny és zsíros bőrhöz is! Tekintsd meg termékeinket!

 

Források

​https://en.wikipedia.org

www.nytimes.com

The coronavirus is no match for plain, old soap — here’s the science behind it - www.marketwatch.com/ - Professor Palli Thordarson, Chief Investigator, University of New South Wales

Tartalomhoz tartozó címkék: kézműves szappan natúr szappan