A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.
Termékek Menü

Mik a szappanok és hogyan tisztítanak?

Mi is a szappan?

Ha növényi olajokat vagy állati zsiradékokat erősen lúgos vizes oldattal keverünk össze, akkor szappant kapunk. A kémiában a zsírsav sóját nevezzük szappannak. A szappan mellett keletkezik még glicerin is, amit ipari gyártás során többnyire kinyernek, és mint alapanyagot értékesítenek. A kézműves szappanokat azért nevezik glicerin szappannak is, mert azokból a glicerint nem távolítják el, és így kifejtheti a bőrre jótékony hidratáló hatását. Sokféle zsír és olaj használható fel szappan készítéséhez. A Serafim szappanok kókusz-, pálma-, olíva-, ricinus-, és napraforgóolaj, továbbá illóolajok, gyógynövények, shea-, kakaó- és egyéb egzotikus vajak hozzáadásával készülnek.

A szappanok azért tisztítanak, mert a "szappanmolekulák" (a zsírsavak sói) jól oldódnak mind vizes, mind pedig olajos közegben. A bőrön a zsíros, vízzel le nem mosható szennyeződéseket feloldják, de amikor bő vízzel leöblítjük a bőrt, mind a szappant, mind koszt is le tudjuk mosni.

Biztonságos-e a szappan?

Sokan azért nem használnak szilárd szappant, mert attól tartanak, hogy a szappanok nedves felületén sok élősködő baktérium található. A szappanok felületén valóban kimutatható a baktériumok jelenléte, azonban a mosakodást követő alapos öblítés után nem marad kimutatható kórokozó a bőrön. A Journal Epidemiology and Infection 1988-as cikke szerint, amire a New York Times hívta fel a figyelmet, ezt vizsgálva azt tapasztalta, hogy egy sokszorosan baktériumokkal szennyezett szappant használva sem marad kimutatható szennyezés a kézen. A tömbszappanok hétköznapi használata tehát biztonságos.

Mi a helyzet a folyékony szappanokkal?

A boltokban ma kapható folyékony szappanok már nem a klasszikus értelemben vett szappanok. Sok mesterséges összetevőből állnak. Egyszer érdemes megnézni az apró betűt a csomagoláson. A mesterséges szappanok, amelyek a habzásért és a tisztításért felelősek jobban szárítják a bőrt, mert sokkal jobban habzanak, mint a hagyományos társaik. Gyakran irritálnak és allergizálnak is.

A folyékony szappanokat eldobható műanyag csomagolásban kaphatóak. A tömbszappanok ellenben papírba csomagolva vásárolhatók meg. A hagyományos szappannal használatával kevésbé terheled a környezetet.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog