A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

Küzdj a testszagok ellen vegyszermentesen!

Dezodort vagy izzadásgátlót válasszak?

A kellemetlen testszagok harcmezején titkos háború zajlik, és nem csak a kellemetlen illatok ellen.

Izzadni pedig hasznos! Az apokrin izzadságmirigyek az izzadás során nem csak vizet és oldott sókat juttatnak a bőr felületére, hanem más szerves anyagokat: fehérjéket, zsírokat és szteroidokat is. A hónalj is azok közé a területek közé tartozik, ahol az apokrin mirigyek aktívak. Az izzadság önmagában enyhén savas, illatmentes folyadék. A bőrön élő hasznos baktériumok, amelyekből négyzet centiméterenként milliónyi található, a szerves anyagokat lebontják, és kellemetlen szagú vegyületeket termelnek. Az izzadság és a baktériumflóra összetételétől függően, amely emberről emberre változik, más-más illat alakul ki.

Hogyan működnek a dezodorok és az izzadásgátlók?

A dezodorok úgy csökkentik a kellemetlen testszagot, hogy a baktérium flóra népességét csökkentik le. Baktérium ellenes vegyületeket tartalmaznak, és illatanyagokkal fedik el a kellemetlen szagokat. Az izzadásgátlók ellenben olyan hatóanyagot tartalmaznak, amelyek az izzadást csökkentik. Az alumínium-hidroklorid összehúzza a pórusokat, és egy időre eltömi az izzadságmirigyek csatornáit. A baktériumok nem jutnak további táplálékhoz, és nem termelnek kellemetlen illatú anyagcsere termékeket.

Fontos! Előfordul, hogy a termék neve alapján nem derül ki, hogy dezodort vagy izzadásgátlót vásárolunk. A nevek gyakran félrevezetően lettek megadva, azaz egy dezodorban lehetnek egyben izzadást gátló anyagok is, amit csak az apró betűs összetételnél tüntetnek fel.

Mindkét terméktípus kapható krém, spray, roller formában.

A "rossz fiúk" az összetevők között

 Aluminum Chlorohydrate 
A leggyakrabban használt izzadásgátló hatóanyag, amely összehúzza a pórusokat, és eltömi az izzadságmirigyeket. A legfrissebb toxikológiai szakvélemények szerint nincs bizonyíték arra, hogy az alumínium mellrákot vagy Alzheimer kórt okozna a szervezetben.

Az alumíniumnak azonban vannak más élettani hatásai is, amelyek szükségessé tették, hogy meghatározzanak egy heti maximálisan felvehető értéket (EFSA, TWI = 1 mg bw/kg.) Az európai népesség jelentős része több alumíniumot vesz magához, mint ez a határérték. Alumínium található ugyanis az élelmiszerekben, az ivóvízben, a csomagolóanyagokban, a gyógyszerekben és például a dezodorokban is. Az izzadásgátlók használata során az egészséges bőrön át felszívódó alumínium már önmagában elérheti a hetente maximálisan felvehető mennyiséget. Sérült bőrön már nem is ajánlatos a használatuk, mert ekkor a felszívódás mértéke is megnő. Ezért frissen borotvált bőrre ne használjunk izzadásgátlót, várjunk vele egy napot!

 Parfum / Fragrance 
Az összetevők között az illatanyagokat nem kötelező tételesen megadni. Egy parfüm azonban 50-100 komponensből is állhat. Ez egy kozmetikai zsákbamacska, amely az egyik leggyakoribb oka a kellemetlen bőrirritációknak és a kontakt allergiának.

A "potenciális bajkeverők"

Alcohol
Ha sorrendben az első néhány összetevő között szerepel, akkor jelentős mennyiségben van jelen az összetételben és emiatt irritáló és szárító hatású lehet.

Cyclomethicone / Dimethicone
Olyan szilícium tartalmú vegyületek (sziloxánok), amelyek kellemes érzetet nyújtanak a bőrön. Segítik a hatóanyagok egyenletes eloszlatását, vivőanyagok. Nem tömítik el a pórusokat és nem szívódnak fel. A cyclomethycone gyorsan párolog és aeroszolokban alkohol helyett alkalmazzák. A dimethicone-t gyakran ásványi olajok kiváltására használják. Alkalmas lehet a kontakt allergia kezelésében, azonban a szilikonok egyes embereknél irritációt és bőrszárazságot okozhatnak. A vizes környezetben nem bomlanak le, és a vízi környezetben károkat okozhatnak.

Alternatív megoldások

Sodium Bicarbonate
A kellemetlen testszagokat olyan illékony vegyületek okozzák, amelyeket a kémia savaknak nevez. Ha ezeket a savakat semlegesítjük, akkor egyben elvesszük a rossz illatukat is. Egy ilyen egyszerű semlegesítő szer a szódabikarbóna. A krémdezodorok vagy egyszerűen krémdeók gyakran használják.

Összefoglalva

Az izzadságnak fontos élettani szerepe van, azonban a kiválasztott nedvek táptalajul szolgálnak a saját baktérium flóránknak. A jelenleg használt izzadásgátlók nagy valószínűséggel nem okoznak mellrákot vagy Alzheimer kórt. Azonban a bennük szinte kizárólagosan használt alumínium vegyületek felhalmozódnak a szervezetben, és néhány tanulmány szerint más káros idegrendszeri és reprodukciós hatással bírnak. Az európai népesség egy jelentős része a javasolt határérték feletti alumínium mennyiséget vesz magához.

Ha nem használunk izzadásgátlót a kellemetlen szagok ellen, csak dezodort, már jelentősen csökkenthetjük a szervezet alumínium terhelését. Ha ezen felül nem iparilag gyártott dezodort használunk, jó eséllyel nem kenünk a bőrünkre nagy mennyiségben szilikonokat és ismeretlen összetételű parfümöket.

 

Források és további olvasnivalók:

1) BfR - Bundesinstitut für Risikobevertung
2) EFSA - Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság
3) Compound Interest

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: bio illóolajok tiszta illóolaj