A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

Gyakori tévhitek a kozmetikumokról

Tévhit, hogy a címkén megtalálok minden információt a veszélyes összetevőkről!

Az EU kozmetikai rendelete előírja, hogy a gyártásnál felhasznált összetevőket csökkenő mennyiségi sorrendben a címkén fel kell tüntetni. Ha igen jó a szemed, és el tudod olvasni az apró betűs feliratot, akkor elárulom, hogy mégis vannak kivételek. A felhasznált összetevők szennyezései már nem számítanak jelölendő összetevőnek, és a parfümöket vagy illatanyagokat lehet csupán a parfume / fragrance szóval jelölni. Csak óvatosan! Egy parfüm például akár tíz, vagy még több összetevőből is állhat.

Tévhit, hogy a kozmetikumok anyagaiból csak jelentéktelen mennyiség szívódik fel!

Ennek a tévhitnek ellentmondanak a vizsgálati eredmények. A kozmetikumokban felhasznált vegyszerek általánosan kimutathatóak a férfiak, nők és gyermekek szervezetében is. Ilyenek például a ftalát típusú lágyítószerek vagy egyes tartósítószerek, mint a triclosan és a parabének. Ezek a vegyületek felszívódva gyakran megzavarják a hormonháztartást, és károsíthatják az emberi termékenységet is.

Tévhit, hogy a natúr és biotermékek mindig biztonságosabbak! 

A "természetes" vagy "bio" felirat nem jelenti azt, hogy a termék semmiképpen nem tartalmaz szintetikus összetevőket. Gyakran előfordul, hogy mégis találunk bennük  kőolajszármazékokat és egyéb mesterséges hatóanyagokat. Továbbá az igazi természetes összetevők sem maguktól értetődően kockázatmentesek, hiszen ismerünk a természetben előforduló veszélyes anyagokat is.

Tévhit, hogy minél tovább felhasználható egy kozmetikum, annál biztonságosabb! 

Az ipari gyártás célja a minél hatékonyabb és olcsóbb termelés. Ezt tömeggyártással lehet elérni, ami igen gyakran azt jelenti, hogy a terméket a hasznos összetevők szempontjából leegyszerűsítik. A gyártás után raktároznak, majd következik a sokszor több ezer kilométernyi szállítás. A kozmetikum csak ezután jut el hozzád, és miután felnyitottad, a gyártó szándéka szerint még sokáig felhasználható is kell maradjon. Mindezt egyszerűen és olcsón megoldani csak szintetikus adalékanyagokkal és tartósítószerekkel lehetséges.

Tartalomhoz tartozó címkék: kézműves szappan tévhitek