A weboldal cookie-kat használ a jobb szolgáltatás érdekében.

A körömvirág gyógyhatásai

Orvosi körömvirág - Calendula Officinalis

Szerző: Hegyi Zoltán Imre


Biztosan láttál már körömvirágot, vadon vagy kertekben, hiszen gyönyörű, sárga virágja miatt már az őseink is gyakran ültették a házak udvarára, vagy a kerítés mellé. Az őszirózsa rokona. A nép nyelvén hívták kenyérbélvirágnak, borongóvirágnak, gyűrűvirágnak, kerti peremérnek (mert sokan ültették a kertjeik peremére), náthavirágnak, tűzvirágnak, vagy egyszerűen sárgavirágnak. Jól tűri az időjárási viszonyainkat, ősszel elpotyogtatott magvaiból tavasszal szinte akárhol kihajt. A körömvirág sok gondozást nem igényel, növénye hatvan centiméteresre is megnőhet, látványos, sűrű szirmú, sárga virágot hajt. Van olyan változata, aminek a közepe, a porzótokja sötétebb színű - de a gyógyhatása ennek is ugyanannyira kiváló. Esőjelzőnek is nevezték, mert a népi megfigyelés szerint ha a virág a reggeli órákban csukva marad, aznap biztosan esni fog. A körömvirág tavasztól késő őszig, az első fagyosabb hajnalokig virágzik.

 

kinyíló körömvirág bimbó

 

A körömvirág nagyon régóta ismert gyógynövény, az első leírását a gyógyhatásairól a legendás apáca, Hildegard von Bingen jegyezte le a 12. században - minden bizonnyal régebben is használhatták, de nincs róla feljegyzés. Talán a legsokoldalúbb gyógynövény, aminek minden része felhasználható, a szára, a levele, a virágja is. Bingeni Hildegard szerint körömvirágot ragyogó napfényben érdemes gyűjteni, mert akkor lesz a gyógyhatása a legerősebb. Valaha nagyon komolyan vették ezeket a szabályokat, volt olyan gyógynövény, amit csak sötétedés után volt szabad gyűjteni, mint például a Ligetszépe.  

Termesztik is, hiszen nemcsak gyógynövényként használják. A körömvirág magvából készült olajból például gyorsan száradó festékeket készítenek, a virágaiból természetes ételszínezék készül, és a bőrre gyakorolt jó hatásainak köszönhetően a kozmetikumok gyártásakor is nagyon gyakran használt alapanyag.

Az egyik legősibb fortély, amire jó volt a körömvirág, hogy leforrázva teát főztek belőle a belső fájdalmak ellen. A betegségeket, amit ma összefoglaló nevén ráknak neveznél, nagyon sokáig szinte kizárólag körömvirágfőzetekkel kúrálták. Feljegyeztek csodás gyógyulásokat - s a mai klinikai vizsgálatok igazolták, ez az alkalmazás nem hiedelem csupán. Hiszen jó hatással van a májra, kiváló vértisztító, segíti a kiválasztást és remek görcsoldó. Javasasszonyok és szerzetesek nagyon sokszor nyúltak a körömvirághoz abban a korban, amikor nem ugorhattál csak úgy el a patikába.

Körömvirág krém

Bingeni Hildegard az első, aki lejegyzi, hogyan készített és használt körömvirágból kenőcsöt - nagyjából (néhány apró, de fontos különbséggel) ugyanígy készül a mai napig. Maria Treben így ír erről: Egy alkalommal látogatóban jártam Mühlviertelben, ahol a ház asszonya megmutatta nekem visszerekkel teli lábát. Kimentem a kertbe, szedtem egy kis körömvirágot, és kenőcsöt készítettem belőle. A maradékból pedig rögtön pakolást raktam a vádlijára (ezt a maradékot négyszer-ötször is felhasználhatjuk). Azután aztán ő maga kente fel naponta a kenőcsöt egy vászonkendőre, amit a vádlijára kötött. Önök bizonyára elcsodálkoznak, ha elmondom, hogy négy héttel később, amikor Grieskirchenben meglátogatott engem ez az asszony, a visszerekből már semmi sem látszott.

Érdemes végiggondolnod, hogyan működött Maria Treben, mint gyógyítóasszony - hiszen az adott problémára (ami meglepetésként érte) azonnal talált gyógyírt: a kertben. Valahogy így működött a népi gyógyászat, megérzésre, a gyógyító tapasztalataira hagyatkozva, de mindig az adott esetre elkészítve a gyógyírt. Egy mai, városi embernek nehezebb dolga van - nem veszi körül az a kert (vagy nem ismeri fel, mi segítene rajta); és könnyebb is a dolga: hiszen gondosan elkészített, körömvirágból készült gyógyhatású termékek várják a boltban.

Mire jó a körömvirág krém?

Az őseink csodakrémnek nevezték - és joggal. Olyan praktikus célokra is kiváló, mint a téli hidegben kiszáradt bőr felfrissítése. Jótékonyan enyhítette a felületi fagyás tüneteit (ez néhány száz évvel ezelőtt jóval többször megesett, mint ma) és elősegítette a fagyás hegmentes gyógyulását. De égési sérülésekre is ezt a krémet alkalmazták a múlt híres gyógyítói a legtöbbször. Tényleg csodákra képes a bőrrel: a sebek, műtéti hegek, fekélyek sokkal könnyebben, fájdalommentesebben (és nem utolsó sorban: kevésbé feltűnőre) gyógyulnak tőle. Műtéti beavatkozás után, heggyógyulás idején a körömvirágkrém az egyik legjobb megoldás.

Ahogy Maria Treben fentebb idézett szavaiból is látszik, nagyon sokat segíthet a visszeres, fáradékony lábon a körömvirágkrém rendszeres használata. Akármilyen furcsán hangozzon, a láb visszeresedése a mi modern (rengeteget ülő) életmódunk mellett népbetegség. Egészen korán alkalmazva a körömvirágkrém valóban szinte teljesen felszámolja a visszér látható jeleit - és ha elhanyagolnád ezt a problémát, a később jelentkező (sokkal fájdalmasabb) tüneteket, a gyulladást, a fekélyesedést, a sipolyt is eléggé hatékonyan kezeli. Ahogy mondani szokás, bár soha ne lenne rá szükség. Tényleg érdemes időben a tégelyért nyúlni, amikor először jelentkeznek a tünetek: a nehéznek érzett láb, a visszér látható kidudorodása például.

Szintén népbetegség, de még kevésbé szívesen beszélünk róla: a lábgomba. A körömvirágkenőcs kitűnő segítség a lábgomba ellen, de a friss körömvirág-főzet is segítség lehet ilyenkor. Fontos tudni, hogy a tünetek nagyon hamar, akár egy hét alatt teljesen eltűnhetnek, de maga a betegség ettől még lappanghat. Érdemes a krémet a gyógyulást követően még legalább annyi ideig használni, ami a tünetek enyhüléséhez kellett (van olyan nézet, hogy kétszer annyi ideig KELL használni). A körömvirágkrém igen jó hatással van az öregedő bőrre, a bőrhibák, májfoltok is halványulnak, vagy eltűnnek a rendszeres használatával.

Körömvirág krém készítése házilag

Ha valakinek kedve, ideje, és frissen szedett körömvirágja van, Hildegard von Bingen nyomán könnyen elkészítheti a "csodakrémet" házilag is. Maria Treben szerint: két összmarok körömfüvet (szárát, virágját, levelét) összevágunk. Természetes anyagokkal táplált disznó bélzsírjából vagy jó minőségú disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot, hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászonkendőn átszűrjük egy előkészített, tiszta edénybe.

Természetesen a disznózsír helyett más hordozóval is lehet próbálkozni (például shea vajjal), de tény, a legtöbb krém hagyományos receptje ezt a "kivonót" tartalmazza. Van olyan módszer is, hogy a napon fonnyasztott növény olaját keverjük össze felolvasztott méhviasszal. A krémet, bárhogy készüljön érdemes jól lezárva, hűvös helyen tárolni (hűteni viszont nem érdemes!).

 

Források:

- Maria Treben: Egészség Isten patikájából (Hunga-Print, Bp. 1990)
Wikipedia

Tartalomhoz tartozó címkék: körömvirág krém natúr krémek